Ayame No Sekai

Blog zwariowanego wybryku natury, który chce podbić caaaały świat!

Przepisy Ayame 3 października, 2009

Tutaj będę zamieszczać przeróżne przepisy, na przepyszne dania.

DORAYAKI

Zaciekawił mnie ten prosty, a jakże smakowity przysmak Japończyków.

Przepis (na 4 porcje):

  • 10 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jedno duże jajo
  • 2 łyżki wody
  • 7-8 dag cukru trzcinowego
  • 2 łyżki ankō (ew. można użyć jakiegoś dżemu, owoców czy nutelli)

przygotowanie:

  1. Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia – wsypujemy przez sitko do mieszaniny jajecznej (chodzi o to, żeby mąka była dobrze spulchniona i „napowietrzona”).
  2. Na rozgrzaną (najlepiej mało natłuszczoną!) patelnię wylewamy podłużnie porcje ciasta i smażymy jak naleśniki (powinniśmy otrzymać owalne placki).
  3. Gotowe placki smarujemy dżemem, nutellą, a jeśli wybraliśmy owoce , np. truskawki kroimu w plastry i razem z bitą śmitaną nakładamu na naleśnik i przykrywamy masę drugim nalesnikiem tak, aby powstało coś a’la  kanapka.

Zawiera gluten: TAK!!!

Itadakimase!!!

Kasutera – miodowe ciasto na osłodę życia

Czas niemożliwie mnie goni, a ja wciąż przed nim uciekam. Czy to nauka do sprawdzianów , czy to po prostu późne wracanie do domu po zajęciach zabiera mi okruchy wolności i spokoju. Ciągły pośpiech uczynił ze mnie niezdarnego robota, który nie nadąża nad zadaniami. Wciąć mam podkrążone oczy i jestem na wpół-przytomna. Na szczęście ostatnio spotkałam się z przyjaciółką w kinie i obie wyrwałyśmy się ze świata osnutego szarością. Ceko codziennie musi dojeżdżać do gimnazjum plastycznego przez 1,5h, a ja narzekam na swoją sytuację. CIECIU WEŹ SIĘ W GARŚĆ! Dzisiejsza notka będzie poświęcona jedzonku, a dokładnie miodowemu ciastu <mlasku mlasku>.

Przepis:
5 jajek
150 g cukru
80 g miodu
80 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

1.Na samym początku nastaw piekarnik na 180 stopni i tak pozostaw, aby się nagrzał.

2.Wbij wszystkie jajka do dużej miski (bez przesady, wanna będzie ciut za duża), mikserem zacznij je ubijać i stopniowo dodawać do nich cukier oraz miód. Kiedy cała masa nabierze białej barwy, puszystości i nie będziesz w stanie zobaczyć kryształków cukru, zakończ ubijanie.

3.Mąkę oraz proszek do pieczenie przesiej za pomocą sitka do miski, a następnie dobrze wymieszaj.

4. Posmaruj masłem i posyp mąką, a następnie wlej do niej ciasto.Piecz przez 30minut.

5. Kiedy przysmak ostygnie, posyp go cukrem pudrem, a nastepnie pokrój w kwadraciki.

Zawiera gluten: TAK!!!

Ittadakimasu!

 

3 Responses to “Przepisy Ayame”

  1. Aikee Says:

    Ooo.. już mi się podoba ;D Jestem łakomczuchem ^^

  2. Kae_chan Says:

    Mmm.. Jak one pysznie wyglądają.. ;P
    A pewnie jeszcze lepiej smakują.. Ahh.. ;]
    Zróbmy sobie takie kiedyś, Aikaa ;>

  3. […] wykorzystałam od Ayame. Tym razem trzymałam się zgodnie ze składnikami.xD Cóżby tu powiedzieć… Robiło nam […]


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s