Tutaj będę zamieszczać przeróżne przepisy, na przepyszne dania.
DORAYAKI
Zaciekawił mnie ten prosty, a jakże smakowity przysmak Japończyków.
Przepis (na 4 porcje):
- 10 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jedno duże jajo
- 2 łyżki wody
- 7-8 dag cukru trzcinowego
- 2 łyżki ankō (ew. można użyć jakiegoś dżemu, owoców czy nutelli)
przygotowanie:
- Mieszamy mąkę i proszek do pieczenia – wsypujemy przez sitko do mieszaniny jajecznej (chodzi o to, żeby mąka była dobrze spulchniona i „napowietrzona”).
- Na rozgrzaną (najlepiej mało natłuszczoną!) patelnię wylewamy podłużnie porcje ciasta i smażymy jak naleśniki (powinniśmy otrzymać owalne placki).
- Gotowe placki smarujemy dżemem, nutellą, a jeśli wybraliśmy owoce , np. truskawki kroimu w plastry i razem z bitą śmitaną nakładamu na naleśnik i przykrywamy masę drugim nalesnikiem tak, aby powstało coś a’la kanapka.
Zawiera gluten: TAK!!!
Itadakimase!!!
Kasutera – miodowe ciasto na osłodę życia
Czas niemożliwie mnie goni, a ja wciąż przed nim uciekam. Czy to nauka do sprawdzianów , czy to po prostu późne wracanie do domu po zajęciach zabiera mi okruchy wolności i spokoju. Ciągły pośpiech uczynił ze mnie niezdarnego robota, który nie nadąża nad zadaniami. Wciąć mam podkrążone oczy i jestem na wpół-przytomna. Na szczęście ostatnio spotkałam się z przyjaciółką w kinie i obie wyrwałyśmy się ze świata osnutego szarością. Ceko codziennie musi dojeżdżać do gimnazjum plastycznego przez 1,5h, a ja narzekam na swoją sytuację. CIECIU WEŹ SIĘ W GARŚĆ! Dzisiejsza notka będzie poświęcona jedzonku, a dokładnie miodowemu ciastu <mlasku mlasku>.
Przepis:
5 jajek
150 g cukru
80 g miodu
80 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
1.Na samym początku nastaw piekarnik na 180 stopni i tak pozostaw, aby się nagrzał.
2.Wbij wszystkie jajka do dużej miski (bez przesady, wanna będzie ciut za duża), mikserem zacznij je ubijać i stopniowo dodawać do nich cukier oraz miód. Kiedy cała masa nabierze białej barwy, puszystości i nie będziesz w stanie zobaczyć kryształków cukru, zakończ ubijanie.
3.Mąkę oraz proszek do pieczenie przesiej za pomocą sitka do miski, a następnie dobrze wymieszaj.
4. Posmaruj masłem i posyp mąką, a następnie wlej do niej ciasto.Piecz przez 30minut.
5. Kiedy przysmak ostygnie, posyp go cukrem pudrem, a nastepnie pokrój w kwadraciki.
Zawiera gluten: TAK!!!
Ittadakimasu!
Ooo.. już mi się podoba ;D Jestem łakomczuchem ^^
Mmm.. Jak one pysznie wyglądają.. ;P
A pewnie jeszcze lepiej smakują.. Ahh.. ;]
Zróbmy sobie takie kiedyś, Aikaa ;>
[…] wykorzystałam od Ayame. Tym razem trzymałam się zgodnie ze składnikami.xD Cóżby tu powiedzieć… Robiło nam […]